EN

Laura Zeng prvo ime 30. MTM Narodni dom

700

Američanka Laura Zeng je bila prvo ime 30. mednarodnega turnirja MTM Narodni dom v ritmični gimnastiki, saj je mnogobojski zmagi v finalih dodala še tri naslove za vaje z obročem, s kiji in trakom, z žogo pa je bila najboljša Rusinja Marija Paulova. V finalih sta se izkazali tudi Aja Jerman in Aleksandra Podgoršek.

Sedemnajstletna Aja Jerman je po osmem mestu v mnogoboju v finalih prikazala še boljše nastope in z obročem zasedla peto, z žogo šesto mesto, s kiji je končala tik za stopničkami na četrtem mestu, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev med članicami, s trakom pa je bila po napakah osma.

Tudi 15-letna Aleksandra Podgoršek, sedma iz mnogoboja, ki je komaj januarja prestopila v člansko kategorijo, je nastopila v vseh štirih finalih. Z obročem je bila osma, z žogo in s kiji peta, s trakom pa je tako kot Aja Jerman naredila nekaj napak, tako da je zasedla sedmo mesto.

»Že včeraj mi je bilo zelo všeč nastopati pred domačim občinstvom, tudi vaje sem naredila precej dobro, brez večjih napak, tako da sem zasedla sedmo mesto in bila najboljša med Slovenkami. Poleg tega sem se uvrstile v vse štiri finale. Danes pa sem vaji z žogo in kiji še izboljšala, prikazala res lepi sestavi, pri obroču sem naredila eno manjšo napako, trak pa res ni bil najboljši. Prvi del vaje je bil lep, v drugem pa sem začela 'kiksat',« je po uspešnem dvodnevnem tekmovanju v smehu povedala Aleksandra in dodala, da je s celotno tekmo zelo zadovoljna.

»Glede na to, da je to moja prva velika tekma po okrevanju po poškodbi, sem zelo zadovoljna s tem, kako sem izpeljala oba dneva. Nisem pričakovala, da mi bo tako dobro uspelo. Moja glavna cilja sezone sta, da se uvrstim v reprezentanco za evropsko prvenstvo, ki bo maja v Budimpešti, in jeseni v ekipo za svetovno prvenstvo,« je dejala mlada telovadka Narodnega doma.

Z uspešnimi nastopi svojih varovank tako v članski kot mlajših kategorijah je bila zadovoljna tudi trenerka reprezentance Lena Jakubovska. »Letošnji turnir je bil izjemno kakovosten, ker smo v Ljubljano privabili zelo dobre tekmovalke iz različnih držav, kot se za 30. jubilej tudi spodobi. Z našimi tekmovalkami sem srednje zadovoljna. Niso sicer naredile sestav tako, kot znajo, v vajah so še bile napake, ampak tudi tuje tekmovalke grešijo, saj je januarja z novim olimpijskim ciklom začel veljati nov pravilnik, vaje so nove in niso še povsem natrenirane. Zdaj dekleta čakata še dva svetovna pokala, Baku in Sofija, čez mesec dni pa je na sporedu evropsko prvenstvo.«

Dvodnevni praznik ritmične gimnastike je v Gimnastičnem centru Ljubljana zelo lepo uspel. Na jubilejnem 30. turnirju MTM Narodni dom je nastopilo blizu 150 tekmovalk iz 18 držav v vseh starostnih kategorijah, prav v vseh pa so bile uspešne tudi slovenske ritmičarke.

Ne nazadnje je turnir pred 30 leti nastal prav zaradi mlajših, ki so jim organizatorji iz Kluba za ritmično gimnastiko Narodno dom Ljubljana želeli ponuditi priložnost, da se pomerijo z najboljšimi na svetu, saj takrat ni bilo veliko mednarodnih tekmovanj, na katerih bi se srečevale najboljše mlade obetavne ritmičarke. Skozi leta je postal eno največjih tekmovanj tovrstnega ranga v tem delu Evrope, na katerem so iz leta v leto nastopale največje zvezdnice tega športa na čelu z zadnjo olimpijsko prvakinjo iz Ria Rusinjo Margarito Mamun, ki je po olimpijskih igrah končala kariero.
 

Vir: povzeto po STA