EN

Laura Zeng kraljica 30. MTM, Aleksandra Podgoršek najboljša Slovenka

700

Zmagovalka vseameriških iger Laura Zeng je na 30. mednarodnem turnirju MTM Narodni dom v ritmični gimnastiki v Ljubljani najbolj prepričala sodnice in z atraktivnimi sestavami osvojila mnogobojsko krono. Z elito sta se dobro kosali tudi dve mladi slovenski reprezentantki; Aleksandra Podgoršek je končala na sedmem mestu, Aja Jerman pa na osmem. Slovenijo so v članski kategoriji zastopale še Iza Zorec, ki je zasedla 11. mesto, Anja Tomazin je bila 12., Iza Gašperšič pa se je uvrstila na 19. mesto. V mladinski kategoriji je bila najboljša Slovenka Lara Pikovnik, ki se je uvrstila na četrto mesto.

Američanka Zengova je zbrala 68,150 točke in za zmago pokorila tudi vse ruske reprezentantke na čelu z mlado zvezdnico Marijo Paulovo (67,150), ki se je morala zadovoljiti s srebrom, za njo pa sta se zvrstili še njeni rojakinji Karina Kuznjecova (62,450) in Marija Sergejeva (61,900). Peta je bila Belorusinja Julija Isačanka (61,200), šesta nemška reprezentantka Lea Tkaltschewitsch (56,000), na sedmem in osmem mestu pa sta končali najboljši slovenski ritmičarki na 30. MTM; Aleksandra Podgoršek je zbrala 54,700 točke, Aja Jerman pa 53,900. Slovenijo so zastopale še Iza Zorec, ki je zasedla 11. mesto (48,400), Anja Tomazin je bila 12. (48,100), Iza Gašperšič pa se je uvrstila na 19. mesto (42,100).

Obe mladi reprezentantki sta v odsotnosti poškodovane Špele Kratochwill uspešno zastopali slovenske barve in obenem izpolnili svoja cilja pred tekmovanjem, da bi se jima v tako močni mednarodni konkurenci uspelo uvrstiti v nedeljske finalne nastope s posameznimi rekviziti.

»Dosegla sem svoje cilje pred turnirjem. Premagala sem vse Slovenke, vaje sem naredila zelo lepo, celotno tekmo sem izpeljala brez večjih napak. Najboljše med vsemi mi je uspela sestava z žogo,« je po uspešnih nastopih povedala mlada Aleksandra Podgoršek, ki je komaj januarja prestopila v člansko kategorijo in sploh prvič v tako močni konkurenci nastopila z vsemi štirimi vajami.

Glede na to, da se zares pripravlja šele dober mesec dni, saj je imela prej težave s poškodbo, je 15-letna telovadka s svojimi nastopi še toliko bolj zadovoljna. »Ponavadi imam pred domačim občinstvom še večjo tremo, ampak danes je bilo bolje in sem v svojih nastopih zelo uživala,« je dejala Aleksandra: »Za jutri si želim, da bi tekmovala vsaj tako dobro kot danes, če ne še boljše.«

Tudi njena klubska kolegica v Narodnem domu Aja Jerman je bila s svojimi nastopi zadovoljna in se bo na 30. MTM prav tako predstavila še enkrat v nedeljskih finalih. Tri vaje je opravila brez večjih napak, napaka v vaji s trakom jo je stala še boljše uvrstitve. »Zelo sem zadovoljna s tekmo, pred domačim občinstvom sem zelo uživala in vedno mi je všeč tekmovati na MTM. Vzdušje je odlično in te kar ponese,« je povedala 17-letna Aja Jerman, letos najboljša slovenska telovadka. V nedeljo jo čakajo še štirje finalni nastopi: »Jutri se bom še enkrat predstavila z vsemi štirimi vajami. Želim si še boljše nastope, energične in samozavestne, odpraviti moram še nekaj manjših napak.«

Med preostalimi slovenskimi reprezentantkami je Iza Zorec (48,400) zasedla 11. mesto, Anja Tomazin (48,100) je bila 12., Iza Gašperšič (42,200) 19., Nina Vidmar (34,700) pa 23.

Slovenske ritmičarke so bile uspešne tudi med mlajšimi. Lara Pikovnik je med mladinkami, kjer je zmagala Rusinja Marija Pobeduškina, končala tik za stopničkami na četrtem mestu in bo v finalih gotovo lovila kolajne, med kadetinjami pa je bila od Slovenk najboljša Brigita Krašovec na tretjem mestu.

V nedeljo bo v Gimnastičnem centru Ljubljana dopoldan na sporedu najprej tekmovanje mlajših kategorij ter B-programa, popoldan pa so na sporedu še finali najboljših članic, mladink in kadetinj.
 

Vir: STA