EN

Mediji

Tudi 31. MTM Narodni dom obeta vrhunski spektakel

Klub za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana bo v soboto, 7. aprila, in nedeljo, 8. aprila, v Gimnastičnem centru Ljubljana priredil 31. mednarodno tekmovanje MTM Narodni dom v ritmični gimnastiki, največji mednarodni dogodek v tem športu v tem delu Evrope. Tudi 31. MTM poteka pod okriljem Mednarodne gimnastične zveze FIG in Gimnastične zveze Slovenije, častni pokrovitelj tekmovanja pa je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

V Ljubljani se bo zbralo več kot 150 tekmovalk iz 16 držav (Avstrije, Bosne in Hercegovine, Belorusije, Cipra, Hrvaške, Gruzije, Izraela, Italije, Rusije, San Marina, Slovaške, Srbije, Turčije, Uzbekistana, Združenih držav Amerike in Slovenije), ki bodo tekmovale v vseh starostnih kategorijah (članice, mladinke, kadetinje, deklice, mlajše deklice).

Spektakel zagotavljajo ritmičarke z vrha svetovne lestvice

Tako kot vsa leta doslej, je organizatorju uspelo pripeljati nekaj novih imen, ki bodo v novem olimpijskem ciklu z vrhuncem na igrah v Tokiu leta 2020 ter ob slovesu prvih zvezd Ria 2016 Margarite Mamun in Jane Kudrjavceve, brez dvoma krojila vrh. Omenjamo le nekaj imen: Italijanka Alexandra Agiurgiuculese, osma v mnogoboju na svetovnem prvenstvu v Pesaru 2017 ter mladinska evropska podprvakinja z žogo in kiji iz Holona 2016, ki si vse bolj utira pot na vrh najboljših ritmičark na svetu; velesilo tega športa, Belorusijo, bo zastopala Julia Evchik, mladinska podprvakinja iz Holona 2016 in podpravkinja s kolebnico; iz Izraela prihaja Nicol Zelikman, druga na evropskem mladinskem prvenstvu v Holonu 2016 s sestavo z obročem in tretja z žogo. V boj za medalje in mesto v finalih se bodo vsekakor podale tudi ruske reprezentantke; Polina Orlova, Anna Sokolova, Maria Gladkova. Iz »valilnice talentov« Rusije med mladinkami izpostavljamo še Polino Shmatko, ekipno mladinsko evropsko prvakinjo iz Holona 2016 in evropsko mladinsko prvakinjo s sestavami z žogo in kiji.

Barve Slovenije bodo branile …

V slovenskem taboru se bodo z mednarodno elito pogumno spopadle aktualna državna prvakinja Aleksandra Podgoršek, državna podprvakinja Aja Jerman Bukavec, Anja Tomazin, debitantka v članski kategoriji in večkratna mladinska državna prvakinja Lara Pikovnik, ki predstavljajo prihodnost tega športa pri nas. Slovenske barve bo zastopala tudi Neja Grbec. Prav mednarodno tekmovanje MTM Narodni dom je tudi za slovenske reprezentantke ena od postaj, ki vodijo na prihajajoče svetovne pokale in svetovno prvenstvo septembra v Bolgariji, zato se bodo poskušale predstaviti v kar najlepši luči.

Med mlajšimi bodo nastopile najboljše slovenske ritmičarke; med mladinkami Anja Mavrič, Ajša Uhan, Ajda Garbajs, Laura Bajraktaraj, Dora Kopač in Hana Šarkanj, med kadetinjami za KRG Narodni dom Ljubljana Anna Sitki, Polina Umnova, Maša Bajt, Karina Gerkman Salauyova. V kategoriji deklic se bodo za domači klub borile Tara Dragaš, Ema Valant in Tija Vrbec.

»Trenerke in tekmovalke smo zelo ponosne, da našemu klubu uspe organizirati tako zahtevno mednarodno tekmovanje, ki ustreza visokim kriterijem mednarodne gimnastične zveze FIG. MTM je za naše tekmovalke izjemna priložnost, da se pomerijo s svetovno elito, da pokažejo svoje sestave in izkušnje na domačih tleh, kmalu pa tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki. Dekleta se pripravljajo po novih pravilih, imajo nove vaje. Vaje so po novih pravilih precej bolj zahtevne, vendar sem prepričana, da se bodo na MTM-u predstavile po svojih najboljših močeh,« je povedala Alena Jakubovska, strokovna vodja KRG Narodni dom Ljubljana in glavna trenerka članic in mladink.

Aleksandra Podgoršek, prvo ime slovenske reprezentance na 31. MTM-u je povedala: »Vsako leto znova se veselimo tekmovati na našem MTM-u, saj je to za nas praznik. Tekmovanje na domačih tleh, pred domačim občinstvom pa poseben čar. Želim si narediti vse štiri sestave uspešno, saj vem, da to zmorem. V tem primeru se lahko uvrstim v vsa štiri finalna tekmovanja v nedeljo. Moj cilj je tudi uvrstitev v slovensko ekipo, ki bo odpotovala na svetovno prvenstvo letos.«

Izjemno kakovostna zasedba tudi med sodnicami

Tekmovanje ne bo izjemno kakovostno samo po tekmovalni, temveč tudi po strokovni plati, saj bo vrhovna sodnica tekmovanja Rusinja Elena Nefedova. Ob njej bo za sodniški del skrbela tudi slovenska mednarodna sodnica z najvišjim sodniškim rangom Špela Dragaš.

Trenerki slovenskih reprezentantk iz kluba organizatorja KRG Narodi dom Ljubljana Alena Jakubovska in Alena Salaujova 31. MTM ocenjujeta kot dobro vmesno postajo in spodbudo za prihajajoče svetovne pokale in svetovno prvenstvo.

Tekma elite v soboto ob 16.40

Nekdanja reprezentantka Ana Rebov, ki je tudi letos strokovna vodja tekmovanja, je pred težko pričakovanim koncem tedna povedala: »Nastopi se bodo začeli v soboto s tekmo kadetinj ob 9. uri, ob 10.40 nadaljujejo mladinke, ki se bodo predstavile v dveh skupinah, ob 16.10 pa bo slovesno odprtje letošnjega tekmovanja. Po otvoritveni slovesnosti bo ob 16.40 sledila še atraktivna tekma v članski kategoriji, kjer se bodo tekmovalke prav tako v dveh skupinah pomerile za mnogobojsko krono letošnjega turnirja. V nedeljo bodo sledili še finalni nastopi najboljših članic, mladink in kadetinj s posameznimi orodji. Že tretje leto zapored smo priredili tudi tekmovanje v programu 2. skupine ritmične gimnastike, ki bo na sporedu v nedeljo b 9.00, ob 11.30. uri sledijo nastopi najmlajših v elitnem kakovostnem programu, od 14.25. ure naprej pa še finali po orodjih najboljših kadetinj, mladink in članic, ki bodo sklenile tekmovanje 31. MTM Narodni dom.«

Ob koncu tekmovanja še šov program - pika na i vrhunskemu vikendu in paša za oči za vse ljubitelje ritmične gimnastike

V soboto ob 20.15 in nedeljo ob 18.00 se bodo najboljše ritmičarke občinstvu predstavile še s posebnim šov-programom, po koncu pa bo sledila slovesna podelitev nagrad in priznanj nastopajočim.

Cena vstopnic za ogled največjega spektakla v ritmični gimnastiki pri nas je 10 evrov za odrasle, 5 evrov za šolske otroke, za predšolske pa je vstop prost.

Več o 31. MTM najdete na http://www.mtm-narodnidom.si/, kjer bodo objavljene tudi povezave do startnih list, rezultatov in tudi predvajanja v živo.